zaterdag 28 juni 2008

Na 23 dingen?!


Het is voorbij... alle opdrachten zijn volbracht! Het certificaat is binnen.
Maar nu is het tijd deze prachtige dingen in praktijk te brengen, in elk geval enkele dingen dan! Toen de prijsuitreiking naderde van het spannende plot bedacht ik dat het wel leuk zou zijn alle ingezonden verhalen te publiceren. Dat zou leuk op een blog kunnen, hopelijk krijg je ook nog reakties wat mensen ervan vinden!
Zo gezegd zo gedaan en jullie kunnen nu ook genieten van ZINiN-bibliotheek Kom gezellig even kijken!

maandag 23 juni 2008

Overpeinzing van een biepmiep


Tja, dan zijn we toegekomen aan het laatste ding! Een overpeinzing van alle dingen die we gehad hebben....

Het is echt overweldigend zoveel nieuwe dingen er op de computer en het www nog te ondekken zijn! Ik vond dat ik toch al redelijk wat wist van internet en websites. Mede omdat ik zelf ook al op ontdekkingstocht was geweest naar en gewerkt heb met gratis websites en daarna overgegaan ben naar een website met winkelsysteem erachter... Ook via de opleiding (ROC) hebben we veel gedaan aan zoekwegen en zoektermen en websites bekijken en beoordelen.

Ik vond het erg leuk om al deze nieuwe dingen te ontdekken en ermee te spelen. Ik wordt altijd erg enthousiast van nieuwe dingen en de mogelijkheden daarvan! Dat was denk ik ook wel te zien aan mijn blog. Ik kwam haast tijd tekort om inderdaad alles uit te proberen. vooral op web 2.0. Wat een mogelijkheden.

Voor de bibliotheek zie ik zeker mogelijkheden. Het is echter zaak om te bedenken voor wie je iets wilt doen, welke manier dan het beste bij de doelgroep past en dan promoten natuurlijk en de zaak up-to-date houden! Beter iets kleins dat actueel en goed toegankelijk is dan van alles wat waarbij veel blijft hangen omdat er de tijd niet voor is. Ik denk dat het wel goed is dat de bibliotheek meer naar buiten probeert te treden. Voor het promoten zou je heel goed de sociale netwerkgroepen kunnen gebruiken.

Wat ik prive erg veel ben gebruiken is de RSS-feeds. In een oogopslag zie ik alle nieuws van mijn favoriete sites, zooo handig!! Zeker een aanbeveling om dit alle lezers van onze site ook aan te bieden!
Verder vind ik het blog een mooie manier om te publiceren en reakties op te vragen. Voorbeeld zijn de boekbesprekingen op de site van Oss. Je zou ook hele andere dingen op een blog bespreekbaar kunnen maken.

De cursus heeft voor mij en mijn collega's veel nieuwe dingen laten zien en het is leuk om te zien hoe iedereen erop reageert. Het is volgens mij belangrijk dat iedereen meedenkt over de zin en onzin om als bibliotheek via al deze mogelijkheden naar buiten te treden.

Ik ben erg benieuwd naar de reakties alle andere 23 dingen cursisten en kijk dan ook uit naar woensdagochtend!

Bibliotheek 2.0


Prachtig alle toepassingsmogelijkheden van bibliotheek 2.0! Het blijkt echter nog geen makkelijke opgave om een actieve groep te creeeren! Bij de parelketting loopt het nog niet echt storm, en ook bij mijn account op bibliotheek 2.0 gebeurt er nog niet echt veel. Misschien is het een kwestie van de aanhouder wint...
Voor de bibliotheek is het in elk geval zaak om goed te bedenken wat je wil en voor wie je iets gaat doen. En dan vooral: houd het laagdrempelig en promoot het produkt!! Bij een forum of iets dergelijks moet het voor mensen makkelijk, leuk, en aantrekkelijk zijn een bijdrage te leveren.

woensdag 18 juni 2008

Aquabrowser


Ook ik was druk met voetbal kijken en dus helemaal niet in de weer met ding 21 en 22...
De wedstrijd om het spannendste plot te schrijven slokte ook mijn aandacht op, maar nu neem ik dan toch de tijd om weer eens iets te schrijven. Last FM heb ik geprobeerd en bekeken en ik vind het wel een handig instrument om mijn favoriete muziek te beluisteren, ook tijdens het computeren. Prive dus wel interessant, ook omdat je wel suggesties krijgt van ongeveer dezelfde soort muziek als je favoriet. Ik heb bands gehoord die ik helemaal niet kende maar waarvan ik de muziek toch wel erg mooi vond!
Op sommige sites start automatisch een muziekje en dat is pas irritant!! Vaak is het de hele tijd hetzelfde nummer, je zult er maar niet van houden. Voor onze site vind ik dat dus geen optie, ook omdat je met verschillende doelgroepen zit.
Je zou hem wel als extra gadget erop kunnen zetten, zodat mensen zelf kunnen kiezen of en wat ze willen luisteren.

De aquabrowser had ik al vaker gezien in de Overijsselcatalogus. Ik vind het wel handig werken omdat je zo een andere zoekterm aan kunt klikken en dan vind je soms wel wat je zoekt. Ook geeft de catalogus websites en dat is ook erg handig, vooral als je iets over actuele onderwerpen zoekt. De site van OBA vond ik niet zo overzichtelijk. Zelf tags toevoegen kan handig zijn, maar het kan er ook ingewikkelder van worden. Voor PIM zijn er vaste zoektermen en trefwoorden en ik vind het wel handig dat dit in elke bibliotheek hetzelfde is.

In het stukje van Tineke las ik dat ze zich afvroeg wanneer je bepaalde catalogi gebruikt. Normaal begin ik in bicat en als het daar niet te vinden is ging ik vaak naar Picarta. Vooral voor echt specifieke onderwerpen en voor mensen die iets zoeken voor hun studie. Nu kijk ik ook eerst nog even in de Overijssel catalogus.

Worldcat lijkt me heel handig. Je kan van heel algemeen zoeken tot heel ver doorfilteren. Ook het maken van lijstjes lijkt me heel handig. Vaak heb je wel zoiets als je eens iets leest over een boek: he dat moet ik toch eens lenen. Als je het niet meteen noteert, vergeet je het zo weer. Het is een catalogus met veel mogelijkheden die inderdaad andere weer overlapt. Zo zie je maar: eerst heel veel onderzoeken naar de mogelijkheden op het www en dan een keuze maken. Hoewel... de moeilijkheid is natuurlijk dat er over een week weer iets nieuws in de lucht is dat nog weer veel meer mogelijkheden en variaties heeft......
Dusssss ogen open!

donderdag 5 juni 2008

woensdag 4 juni 2008

Last FM


dinsdag 3 juni 2008

Maand van het spannende boek



Een hele mooie actie van de NS!